Onderschat u de risico’s van cybercriminaliteit?

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2016 | Lees volledige uitgave online

Onderschat u de risico's van cybercriminaliteit?

Veilig Online Ondernemen dankzij campagne MKB-Nederland en VNO-NCW

Cybercrime is een containerbegrip met veel tentakels; het is razendsnel van kwajongenswerk uitgegroeid naar internationaal opererende netwerken die de hele digitale wereld gebruiken voor het stelen van geld, goederen, informatie, identiteiten, voor chantage, afpersing en fraude.

85 procent van alle ondernemers denkt - ten onrechte - dat cybercrime voor hen geen bedreiging vormt. Veel van hen hebben geen idee welke gevaren ze kunnen lopen: financiële schade, imagoschade, verlies van banen, of zelfs faillissementen: het komt allemaal voor. Uit een in april 2016 uitgevoerde analyse van adviesbureau Deloitte blijkt dat cybercriminaliteit Nederlandse bedrijven en de overheid jaarlijks ongeveer 10 miljard euro kost. Grofweg net zoveel als het ministerie van Veiligheid en Justitie jaarlijks uitgeeft.

Gelukkig kunnen ondernemers ook veel doen om zich te wapenen. MKB-Nederland en VNO-NCW, met steun van het ministerie van Economische Zaken en andere partners, helpen daarbij met de campagne Veilig Zakelijk Internetten die op 11 oktober 2016 is gelanceerd. Veilig Zakelijk Internetten wil bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn van mkb-ers over de impact van cybercrime op hun bedrijf en de manier waarop zij zich hiertegen kunnen weren.

Check

De Veilig Online Ondernemen Check helpt om te bepalen waar aandacht aan moet worden besteed om veilig online zaken te kunnen doen. Aan het eind rolt er een persoonlijk resultaat uit dat helpt bij het maken van de juiste keuzes. De Academy die ook in het project is opgenomen, voorziet in de nodige stappenplannen en tips om jezelf te wapenen tegen cybercrime. Tenslotte ontvangen deelnemers een Cyber Risico Scan ter waarde van 300 euro. Deze snelle, eenvoudige scan van de website én het bedrijfsnetwerk geeft niet alleen direct inzicht in het beveiligingsniveau van de digitale omgeving van de ondernemer, maar ook hoe eventuele problemen snel op te lossen. n

Wilt u ook veilig online ondernemen?

Kijk snel op www.veiliginternetten.nl/zakelijk

Contact en informatie:

Helga Brenninkmeijer, regiomanager MKB-Midden

T 06-11351745, E h.brenninkmeijer@mkb.nl,

W www.mkb.nl/mkbmidden.nl

MKB NIEUWS

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement